Grundkurs

Baryrket
Dagens barvärld har skapat olika stilar av bartending, cocktail-, pub-, nattklubb-, hotell-, restaurang-, tiki-, charter-, piano- och mixologibarer är en del av den.
Vi förbereder alla för den typ av bar du väljer och jobbar med vårat ”utanför ramen tänkande” som betyder att ingen bar som är den andra lik, vi anpassar dig utefter din bar. Oavsett land, kultur, gäst, efterfrågan och miljö så pratar vi om dessa områden både genom konflikt och kommunikationshantering.

Glas & Redskap
För att kunna stå i en bar måste du ha en grundkunskap i glasen och redskapens namn samt till vilka drinkar de används till.

bartender_glasredskap

Hygien & renlighet
I dagens Skandinavien har vi de hårdaste hälso- & miljömyndigheterna i världen, vilket ställer kravet att vi går noggrant går igenom hygien & renlighet, innan, under och efter arbetspasset.

Öppning och Stängning
Vi går igenom rutiner för öppning och stängning för att oavsett bar du arbetar i underlätta och effektivisera ditt arbete under öppettider. Vi lär elever jobba och hantera färska råvaror både effektivt och med budget i tanken.

Blandningsmetoder
Vi går noggrant igenom de olika blandningsmetoder som krävs för att bli en internationell bartender.

Drinkkategorier & Drinkgrupper
För att kunna utöva bartenderyrket till 100% behövs fullständig insikt i drinkkategorier & drinkgrupper. Vi brukar säga att du kan jämföra det med matematik. Du kan se flera drinkar (tal) men det som skiljer en bra bartender emot en mycket duktigare bartender är att förstå sig på de olika drinkkategorierna (ekvationerna).

drinkar

Drinkar
Vi lär oss under kursens gång ungefär 100 st drinkar men utövar här även ”utanför ramen tänket” som säger att efter kursens gång kommer eleven kunna 1000-tals drinkar med våran utbildning.
Steg 2: Vi fyller ut mängden drinkar inom de olika kategorier för en bredare kunskap och anpassning.

Effektivitetsrutin
Oavsett hur många beställningar eller vad så jobbar vi efter en så kallad effektivitetsrutin som gör att när du anpassar dig får upp ett högre tempo och effektivare sätt att jobba vilket ökar merförsäljningen.

Mixologi
Dagens bartending har kommit att handla mycket om detta. Mixologi handlar om 3 viktiga punkter:

– Samarbetet mellan bartendern & gästen
Att kunna, utan drinkmenyn, ställa några enkla frågor till gästen och genom det få fram grunden till vad en drink ska innehålla.

– Råvarukunskap
Under kursen går vi igenom alla alkohol- & spritgrupper. Vårat mål är att alltid veta vad man serverar, inte bara till smak utan även alkoholkunskap. Vi använder oss av färska frukter, bär, växter, kryddor för att få en bredare uppfattning och smakupplevelse som gör dig direkt redo för baryrket.

– Flyt & Planering
Oavsett tillfälle ska vi alltid ligga steget före och planera en beställning och drinken i förväg. Kan vara allt från vilket glas vi använder till vilken blandningsmetod som ska göras.

Produkt kännedom
Vi jobbar med världens mest globala produkter och de som krävs att ha kunskap om för att kunna jobba inom bar. Vi pratar om märken, typer och smaker inom alla sprit- & alkoholgrupper.

bartenderbolaget-marken-flaskor

Lagar & Regler
Alla instruktörer har själva gått STAD utbildning (Ansvarsfull alkohol- & droghantering) och pratar om alla viktiga lagar som krävs kunskap om, t.ex överserveringslagen.

Ekonomi & Budget
En viktig del av en bartenders kunnande och förståelse är att alltid sätta gästen som nr 1, för utan gästen får vi inte in några pengar och utan pengar kan inte en budget sättas och utgifterna ej betalas. Vi pratar om hur utgifter och inkomster formar en budget.

Kassa & Kassahantering
Vi går grundligt igenom alla punkter och använder oss av kassa under kursens gång för att få en realistisk situation med beställning, service och betalning. Vi pratar från öppning till stängning med växelkassa, kassahantering och dagsavslut.

Gästpsykologi & personkännedom
Av en bartender krävs det idag en känsla för psykologi och en allmänbildning. Den naturliga första kontakten man får som gäst på ett ställe är med bartendern. Vi pratar om olika sätt att hantera, lyssna och kommunicera med gäster. Hur det är att få stamgäster och hantera stora grupper av människor åt gången.

Freepouring
Freepouring handlar om precision och teknik med båda händer samtidigt räkna utan att behöva använda mätglas. Vi anpassar eleven och avslutar med att ha ett freepourtest som förbereder eleven för barlivet där tester kan dyka upp på oregelbundna tillfällen.

Speedmixing & Multitasking
Oavsett hur många gäster eller beställningar, arbetar vi med, att effektivisera en multipel beställning som gör att du alltid får din drink, öl, vin, cider eller sprit på smidigast och effektivast sätt. Varje dag går vi igenom singulärt för att sedan ta beställningar i kombinationer precis såsom i verkliga arbetslivet.
Steg 2: Speedtester och avancerad multitasking i fler beställningar med mer drinkar.

Working & Exhibition Flair
I denna bransch har vi fått ett extra vapen att jobba med. Detta vapen kallas flairing och är tricks, moves eller rörelser med objekt i baren såsom, sugrör, is, glas, flaskor eller en shaker som tillsammans med show och underhållning gör att vi får gäster att stanna eller kanske lite extra dricks efter kvällens slut. Vi pratar om de olika stilarna, att kunna använda bakom en bar medans man jobbar såkallat workingflair och den nu som många utövar under tävlingar såkallad exhibition flair.

Diplom & Prov

Vid fullbordad kurs får alla ett internationellt diplom som är på engelska och fungerar över hela världen.
Du kommer även få ett certifikat med dina betyg och kvalificeringar för din Steg 2 utbildning
Båda dessa är signerad av skolans ansvariga och dina huvudlärare.

Teoriprov:
Sista veckan skriv ett teoretisk prov där du ska ha full kännedom och vad som krävs för att kunna stå i en bar.

Praktiskt Prov:
Ett praktiskt prov med X antal drinkar som ska göras utefter krav såsom rätta ingredienser, rätt glas, rätt metod, effektivitet i rätt ordning och utan spill.

Redo för ett minne för livet?

Klicka här för att boka din bartenderutbildning